Ik wil bespreekbaar maken wat onuitgesproken blijft.

- Floris van Puijenbroek

Wie is Floris?

Als kind heeft mijn vader, die historicus is, mij voor het eerst meegenomen naar de Westhoek. Dat heeft destijds veel indruk gemaakt. Jaren later ging ik terug, samen met een vriend. Ik mocht toen tijdelijk niet rijden vanwege mijn epilepsie; hij kon niet goed lopen als gevolg van een ongeval. Samen trokken we door de omgeving en bezochten allerlei historische plaatsen uit Wereldoorlog I. Als vanzelf kwamen er hele diepgaande gesprekken op gang. En ja, regelmatig met een goede pint erbij. We spraken over winnen en verliezen, hoe het is om met een beperking te leven, over kameraadschap en over onze drijfveren in werk en leven. In die omgeving kwamen we beiden letterlijk en figuurlijk op verhaal.

"Oude en nieuwe verhalen komen hier onherroepelijk op gang. Dat is voor mij de magie van de Westhoek."

Sindsdien ga ik regelmatig terug, soms met vrienden, meestal met groepen. Maar met wie ik er ook ben, het levert iedere keer opnieuw bijzondere gesprekken en nieuwe perspectieven op. De omgeving daar staat symbool voor zoveel hedendaagse thema’s. Ik weet inmiddels dat waar mensen of organisaties ook mee worstelen, er iedere keer opnieuw aanknopingspunten zijn om in gesprek te komen en aan de slag te gaan.

Floris van Puijenbroek is organisatiekundige met jarenlange ervaring als adviseur en teambegeleider. Meer over het persoonlijke verhaal van Floris kun je lezen op zijn website.